Hakuna Massage

Massagepraktijk Haacht

Waarom zou je triggerpoint-therapie uitproberen?


Krijgt u niet de nodige hulp voor uw (chronische) lichamelijke klachten? 


Bijna iedereen komt tegenwoordig in aanraking met chronische klachten zoals nek- en hoofdpijn, maar ook gewrichten die het laten afweten zoals knikkende kniëen, een schouder die niet meer soepel meedraait, hielen die gepijnigd worden door enkel maar een blokje om te lopen, last in de rug, of u nu zit, rechtstaat of neerligt, kloppende, stekende, trekkende of bonzende hoofdpijnen.


In de meeste gevallen komen deze klachten voort uit slechte werkomstandigheden, een foute lichaamshouding of zelfs door te vaak of te zwaar te sporten. Mogelijks kunnen dit restanten zijn van een ongeval of blessure die nooit volledig hersteld is.

Na meerdere bezoekjes aan de dokter, kinesist of zelfs specialist, duiken de problemen toch weer op. 

Het lijkt uiteindelijk dat niets de kern van het probleem aanpakt.


Er komen steeds meer aanwijzingen dat de meest voorkomende pijnen worden veroorzaakt door 'triggerpoints'

ofwel kleine contracties in de spieren of 'spierknopen'. Er is ook vastgesteld dat triggerpoints in 75% van de probleemgevallen, de voornaamste oorzaak zijn van (langdurige) pijnklachten. Gelukkig zijn die problemen soms verrassend eenvoudig te verhelpen.


Hoe komt het dat we dit soort therapie nog niet kennen in onze medische wereld?


Waarom heeft de medische gemeenschap het concept nog niet in de armen gesloten?

Triggerpoints zijn niet waar te nemen via MRI-scans of röntgenfoto's. Ook in de anatomische snijzaal zijn ze evenmin te ontdekken. 

Maar ze bestaan wel echt! Ze zijn voelbaar met de vingers en geven herkenbare signalen af. In levend spierweefsel zijn ze zelfs al gefotografeerd. 


Een triggerpoint is een kleine samentrekking in spierweefsel, die plek voelt vaak compacter aan dan het omliggend spierweefsel.

Deze spanning beperkt de bloedcirculatie. Ook de afvalstoffen kunnen hierdoor slecht afgevoerd worden, en kan op deze manier een triggerpoint voor een lange periode in stand houden.  


Triggerpoints sturen hun pijn echter vrijwel altijd elders heen, waardoor ze dus moeilijk op te sporen zijn.

Conventionele pijnbehandeling is gericht op de pijn zelf, terwijl we de ooraak over het hoofd zien, en die dus niet aanpakt wordt.

Pijnstillers, de voorkeursbehandeling van deze tijd, geven ons de indruk dat er iets goed gebeurt terwijl feitelijk alleen het probleem wordt verdoezeld.


Hoofdpijn, gewrichtspijn, pijn vanuit de spieren, zijn een waarschuwing, een soort beschermende reactie op overbelasting of schade aan een spier.

Pijn vertelt ons dat er iets fout is en dat er iets aandacht nodig heeft. Het is dus geen goed plan om de boodschapper het zwijgen op te leggen. Als we de pijn dus zien als boodschapper en niet als de aandoening, kunnen we de aandacht richten op de oorzaak van de pijn.

Triggerpoint-behandeling is een praktische methode van pijntherapie.


Let wel, het is een pijnbehandeling. Ik tast de nabijgelegen spieren af op zoek naar triggerpoints, en als ik die vind, zal ik door druk uit te oefenen deze wegwerken. 


Wenst u uw massage uit te breiden met de triggerpoint therapie? Gelieve bij het maken van de afspraak de pijn zo specifiek mogelijk te beschrijven. (locatie, frequentie, soort pijn, ...) 


Na de cursus triggerpoint-therapie bij Syntra succesvol afgerond te hebben, school ik mezelf bij a.d.h.v het handboek Triggerpoint Therapie van Clair Davis & Amber Davies. [Reken voor het triggerpoint supplement minimum 10 EUR en maximum 25 EUR extra]

Triggerpoints kunnen hoofdpijnen, pijn in de nek en kaak, pijn in de onderrug, een tennisarm en andere klachten geven. Ze kunnen de oorzaak zijn van pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die vaak worden aangezien voor artritis, tendinitis, sinusitis, artrose en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.   

Copyright @ All Rights Reserved